Rektör Prof. Dr. Tokaç'tan Down Sendromu ve Farkındalık Günü Mesajı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç, 21 Mart Down Sendromu ve Farkındalık Günü vesilesiyle mesaj yayınladı. Prof.Dr.Tokaç, mesajında toplumdaki duyarlılığın arttırılması ve down sendromlu bireylerin hayatları boyunca ön yargı ve ayrımcılığa maruz kalmaması gerektiğini belirtti.

Prof.Dr. Tokaç, mesajında şunları kaydetti:

“Bugün, ‘hepimiz birer engelli adayıyız’ ile başlayan açıklamaların artık yerini “tüm engelliler normal birey adayıdır” ile başlayan açıklamalara bırakması gerektiği düşüncesindeyim.

Çünkü down sendromu onları bizlerden, sizlerden, çocuklarımızdan farklı bireyler haline getirmemektedir. Down sendromlu olmak aslında artı bir fazlalıktır.

Eskiden okuyamaz denilen bu çocuklarımız artık lise, hatta üniversite bitirebilmekte, ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler.

Fizik tedavi, özel eğitim ve dil terapisi gibi uygun eğitim programları ile planlı bir şekilde profesyonel bir sevgi elinin onlara uzanması onları hayata sıkı sıkıya bağlamaktadır.

Onların başta eğitim, sağlık, rehabilitasyon ve istihdam hizmetlerinden tam anlamıyla yararlanmalarının önündeki engelleri kaldırmak, nihayetinde kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için toplumsal yaşamın her alanına etkin olarak katılmalarını sağlamak bizlerin görevleri arasındadır.

Down sendromlu kardeşlerimizin hayatın her alanında varlık göstermeleri, toplumsal zenginliğimizin ve insani değerlerimizin daha da artmasını sağlayacaktır.

Down sendromu 1 eksiklik değil +1 fazlalıktır.

Neşeleri ve gülen yüzleriyle hayatlarımıza nice artılar katan ​d​own ​s​endromlu bireylerimiz​e​ ve değerli ailelerine güzel bir hayat diliyor, saygı ve sevgilerimi iletiyorum .”

Prof. Dr. Mehmet Tokaç

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü