İKÇÜ’LÜ AKADEMiSYENDEN PROTEZ EL BAŞARISI

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler, dünyada ABD ve İngiltere çıkışlı patentli protez el pazarına, ‘yüzde yüz yerli el protez’ tasarımını sunmaya hazırlanıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğini alan protez el, dünyada bir ilke imza atarak İngiltere ve Amerikan firmalarının yer aldığı pazara bir Türk firması olarak girmiş olacak. ‘Ampütasyon Derecesine Göre Ayarlanabilir Elektronik Kontrollü Protez El Tasarımı’ başlıklı projesi, TÜBİTAK’ın 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek (BIGG) Programı kapsamında 140 bin lira bütçe ile desteklenmeye hak kazanan Yrd. Doç. Dr. İşler, Ege Üniversitesi Teknokent’i içerisinde, İSLERYA Medikal ve Bilişim Teknolojileri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi üzerinden çalışmalarına başladı.

İKÇÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler, 2013 yılından bu yana üzerinde çalıştığı, piyasada bulunan ürünlere nazaran daha düşük maliyetli, kişinin organ kaybı durumuna göre ayarlanabilen protez eli, 2018 yılının ilk yarısında piyasaya çıkabilecek teknik donanıma hazır hale getireceğini söyledi. “Dünyada patentli protez el olarak satılan üç ürün var. Bu üç ürünün yanına yüzde 100 yerli fikirle patentleyebileceğimiz bir ürün ortaya koyduk” diyen Yrd. Doç. Dr. İşler, 2019 itibariyle bu protezi piyasaya sürmeyi planladığının müjdesini verdi.